De Laatste Pluk

Mensen met een kleine beurs, die bijvoorbeeld afhankelijk zijn van instanties als de Voedselbank, Stichting Mensen in Nood 0341, Leger des Heils en soortgelijke initiatieven, hebben niet altijd de beschikking over vers fruit. De Voedselbank Lelystad was vorig jaar op zoek naar een nieuwe manier om haar voorraad fruit uit te breiden en daagde de Lelystadse Uitdaging uit voor een pilotproject. Dat project leverde in relatief korte tijd maar liefst 85.000 appels op.

In oktober 2022 spreken verschillende Uitdagingen, waaronder de Harderwijkse Uitdaging, hun netwerk aan van bedrijfsleven, organisaties, stichtingen, verenigingen en de gemeenten, om in samenwerking met regionale fruittelers de laatste appels van het seizoen in te zamelen. Dit is de zogenoemde 'laatste pluk'. Fruittelers laten doorgaans het laatst gerijpte fruit aan de bomen hangen, omdat het economisch niet rendabel is om dat fruit door professionele plukkers te laten verzamelen. Dit fruit kan uitstekend worden gebruikt, het moet alleen nog geplukt worden.

De Uitdaging zorgt vanuit haar netwerk voor het grote aantal vrijwilligers dat nodig is om de oogst binnen te halen. De lokale Uitdaging organiseert ook het vervoer, de gekoelde opslag, de distributie naar de maatschappelijke partners en maakt een koppeling naar andere initiatieven die van de appels appeltaarten, appelmoes en bijvoorbeeld appelsap gaan maken.

Vind jij dit een mooie uitdaging en zet jij je graag in? Activeer dan jouw bedrijf, organisatie, serviceclub, sportvereniging of stichting en meld je bij ons aan voor De Laatste Pluk!

Doe mee! Neem contact op met Esther Rozeboom: esther@harderwijkseuitdaging.nl om je aan te melden, of voor meer informatie.

Resultaten

Resultaten De Laatste Pluk

Video 'Hoe pluk je een appel?'

Agenda plukdagen

8 oktober 2022
Huijsmans, Boudewijnlaan 18, Dronten
‘t Fort Fruit, Sterappellaan 6, Zeewolde


Let op: De Laatste Pluk op 15 oktober verviel helaas. Het ging zo hard met de pluk dat we de logistiek niet meer rond kregen.

Zaterdag 8 oktober 2022 plukten we in twee blokken van 3 uur:

  • 09.00 - 12.00 uur
  • 13.00 - 16.00 uur

Koffie en thee werden geregeld en er was ook voldoende te eten. We verzorgden ook de lunch voor degenen die langer wilden blijven of gewoon om samen de Pluk af te sluiten.


Hier hebben we geplukt:

1 oktober
Minnaard Fruit, Ottolanderlaan 4, Dronten
Fruitkwekerij Ham, Roodbeenweg 10, Dronten
Maatschap Van Kampen, Bloesemlaan 23, Zeewolde

Meer zoals dit

Eerste plukdag Harderwijkse Uitdaging

Eerste plukdag levert 18.500 kilo appels op

Arie Burggraaf Harderwijkse Uitdaging

‘Het is toch ongekend dat er af en toe zoveel goed voedsel wordt doorgedraaid’

Help mensen met een laag inkomen aan appels via de Harderwijkse Uitdaging

Help mensen met een laag inkomen aan appels via de Harderwijkse Uitdaging

Laatste Pluk Groente & Fruitbrigade Harderwijkse Uitdaging

Vrijwilligers gezocht om appels te plukken voor Voedselbanken