De Laatste Pluk

Mensen met een kleine beurs, die bijvoorbeeld afhankelijk zijn van instanties als de Voedselbank, Stichting Mensen in Nood 0341, Leger des Heils en soortgelijke initiatieven, hebben niet altijd de beschikking over vers fruit.

In september 2023 spreken verschillende Uitdagingen, waaronder de Harderwijkse Uitdaging, hun netwerk aan van bedrijfsleven, organisaties, stichtingen, verenigingen en de gemeenten, om in samenwerking met regionale fruittelers de laatste appels van het seizoen in te zamelen. Dit is de zogenoemde 'laatste pluk'. Fruittelers laten doorgaans het laatst gerijpte fruit aan de bomen hangen, omdat het economisch niet rendabel is om dat fruit door professionele plukkers te laten verzamelen. Dit fruit kan uitstekend worden gebruikt, het moet alleen nog geplukt worden.

De Uitdaging zorgt vanuit haar netwerk voor het grote aantal vrijwilligers dat nodig is om de oogst binnen te halen. De lokale Uitdaging organiseert ook het vervoer, de gekoelde opslag, de distributie naar de maatschappelijke partners en maakt een koppeling naar andere initiatieven die van de appels appeltaarten, appelmoes en bijvoorbeeld appelsap gaan maken.

Vind jij dit een mooie uitdaging en zet jij je graag in? Activeer dan jouw bedrijf, organisatie, serviceclub, sportvereniging of stichting en meld je bij ons aan voor De Laatste Pluk!

Doe mee! Neem contact op met Esther Rozeboom: esther@harderwijkseuitdaging.nl om je aan te melden, of voor meer informatie.

Resultaten 2022

Resultaten De Laatste Pluk

Video 'Hoe pluk je een appel?'

Agenda plukdagen 2023

13 oktober 2023
Maatschap Van Kampen, Bloesemlaan 23, Zeewolde
‘t Fort Fruit, Sterappellaan 6, Zeewolde


We plukken in twee blokken van 4 uur:

  • 09.00 - 13.00 uur
  • 13.00 - 17.00 uur

Koffie en thee wordt geregeld en we verzorgen ook een lunch voor degenen die twee blokken komen plukken.


Andere plukdata:

14 oktober
17 oktober
21 oktober

Doe mee! Neem contact op met Esther Rozeboom: esther@harderwijkseuitdaging.nl om je aan te melden, of voor meer informatie.

Meer zoals dit

Eerste plukdag Harderwijkse Uitdaging

Eerste plukdag levert 18.500 kilo appels op

Arie Burggraaf Harderwijkse Uitdaging

‘Het is toch ongekend dat er af en toe zoveel goed voedsel wordt doorgedraaid’

Help mensen met een laag inkomen aan appels via de Harderwijkse Uitdaging

Help mensen met een laag inkomen aan appels via de Harderwijkse Uitdaging

Laatste Pluk Groente & Fruitbrigade Harderwijkse Uitdaging

Vrijwilligers gezocht om appels te plukken voor Voedselbanken