Eerste plukdag levert 18.500 kilo appels op

Eerste plukdag Harderwijkse Uitdaging

Op zaterdag 24 september trotseerden twee dozijn vrijwilligers de regen om de laatste appels van het seizoen te plukken. Bij twee fruittelers in Zeewolde en Dronten verzamelden zij vele kratten appels die verdeeld worden onder verschillende Voedselbanken, zodat die hun klanten meer fruit kunnen aanbieden.

Miranda Wallenburg, secretaris van de Lions Club Almere Veritas, deed mee aan de zogeheten Laatste Pluk. “Het is zo leuk, maar ook zo eenvoudig om dit te doen”, zegt ze enthousiast. “Een van onze leden is vandaag zelfs aan het plukken met de baby op haar buik. Het is gezellig om op deze manier met elkaar bezig te zijn, en daardoor maakt een beetje regen niet uit. Bovendien kom je door dit soort acties nog eens op bijzondere plekken, leer je nieuwe dingen en draag je je steentje bij aan de maatschappij.”

Vele handen maken licht werk

Coördinator Arie Burggraaf van de Groente & Fruitbrigade laat weten dat de dag een succes is. “Het gaat erg rap. Soms kunnen we het niet eens bijhouden om lege kratjes op tijd aan te leveren bij de plukkers. We hebben in een uurtje al 48 kratten vol gekregen.” De vrijwilligers verzamelden uiteindelijk in totaal 18.500 kilo appels op deze eerste van vier plukdagen. “Dat is toch geweldig!”

De organisatie van De Laatste Pluk wordt ondersteund door Simone Veldt (Lelystadse Uitdaging) en Esther Rozeboom (Harderwijkse Uitdaging). Met dank aan het Univé Buurtfonds en Van Drunen Installatiegroep BV zijn vrijwilligers aangehaakt en is er koffie, thee en een lekkere lunch geregeld. Het bedrijfsleven (Concern voor Werk, Praktijkonderwijs de Steiger, Patricia Pietersen fotografie, Hajé Hotels & Restaurants, HerstelVitaal) is uitgedaagd voor het regelen van onder andere kruiwagens en vervoer. Daarnaast zijn ze gevraagd er met elkaar voor te zorgen dat het project De Laatste Pluk zo breed mogelijk bekendgemaakt wordt.

Goed voor de appelboom

Ook voor de deelnemende fruittelers is De Laatste Pluk een interessant concept. Doordat de appels geoogst worden, gaat de energie terug naar de groei van de boom in plaats van naar de groei van het fruit. Voor een gezonde boomgaard is het dus belangrijk dat al het fruit geplukt wordt.

Deelnemende fruitteler Martin van fruitpluktuin Appels en Meer doet voor de tweede keer mee. “Voor ons is het vooral een hobby”, laat hij weten. “Omdat steeds meer mensen afhankelijk zijn van de Voedselbank, stel ik dit jaar graag mijn hele oogst beschikbaar. Hoe mooi is het dat je oogst goed terechtkomt! De saamhorigheid die zo’n dag met zich meebrengt is ook heel waardevol. Vrijwilligers van alle rangen en standen plukken mee, en na een dag ontstaan er zelfs vriendschappen. Dat is toch geweldig.”

Pluk ook mee!

Op drie zaterdagen in oktober wordt er weer geplukt. Voor bedrijven is dit een uitgelezen kans om eenvoudig wat positiefs bij te dragen aan de lokale Voedselbank.

Heb jij interesse om met een team te komen plukken, een keer de lunch, koffie of thee te regelen? Neem dan contact op met: