Geslaagde Social Impact Experience zet speciaal talent in het zonnetje

Social Impact Experience Harderwijkse Uitdaging

Op dinsdag 15 oktober vond bij Careander de Social Impact Experience plaats. Het was een eerste kennismaking tussen het bedrijfsleven en de zogeheten speciale talenten. Tijdens een gezellige lunch praatten zij samen over wat werk voor hen betekent.

Dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt graag passend werk willen hebben, is geen hogere wiskunde. Deze mensen willen net als iedereen erbij horen, collega’s hebben, gezien worden en zich gewaardeerd voelen. Als ‘speciaal talent’ hebben zij sociaal betrokken ondernemers nodig, die in mogelijkheden denken en kansen zien om speciaal talent een plek te bieden in hun bedrijf.

Het werd tijdens het event duidelijk dat de werkervaringen van speciaal talenten erg uiteenlopen, van folders vouwen, koffiezetten, de telefoon opnemen, tot vakkenvullen, schoonmaken en websites onderhouden. Bijna alle aanwezigen, speciale talenten én ondernemers, zeiden dat in een team werken het prettigst is.

Kruisbestuiving

Bernice van Luttikhuizen (Van Drunen Installatiegroep), was al langere tijd op zoek naar een mogelijkheid om speciaal talent een kans te geven. “Je wilt mensen graag helpen, maar vraagt je direct af hoe dat moet. Hoe kom je met hen in contact? Wat kan ik verwachten?” Ze was daarom blij met de uitnodiging voor de Social Impact Experience. Ook Jacquelien de Boer (De Winkelcoach) was enthousiast over het event: “We moeten kijken naar wat mensen wél kunnen, in plaats van wat niet.”

Joost Fraanje (Broekhuis Volvo en Ford): “Speciale talenten hoeven niet per se in jouw bedrijf te werken, uitbesteden is ook een mogelijkheid. Wij werken bijvoorbeeld al 15 jaar met mensen van De Ontmoeting uit Ermelo. Zij maken met plezier op de eigen locatie chocola voor ons. Klanten die bij ons een auto kopen, krijgen als cadeautje deze bijzondere chocola plus het bijbehorende verhaal. Dat maakt mensen vrolijk. Het is een soort kruisbestuiving, een win-winsituatie voor iedereen.”

Social Impact Experience Harderwijkse Uitdaging

Een rijkere werkomgeving

Bert Brouwer (Careander) sloot het event af. “Mensen goede begeleiding geven is heel belangrijk”, liet hij weten. “Dan kun je er samen iets moois van maken. Onze jobcoaches onderhouden altijd contact met onze cliënten. Verder moet iedereen weten dat iemand met een verstandelijke beperking de werkomgeving verrijkt: het wordt leuker, beter en menselijker. Daarom hoop ik dat er steeds meer werk komt voor deze mensen.”

Met de uitkomsten van deze eerste Social Impact Experience wordt in Harderwijk aandacht gevraagd voor mensen met een speciaal talent. Niet alleen voor cliënten van Careander, maar ook uit het brede maatschappelijke veld. De Social Impact Experience is een initiatief van de gemeente Harderwijk. De opdracht is uitgezet bij stichting de Harderwijkse Uitdaging, die haar kennis en netwerk ter beschikking stelt om aandacht te creëren voor speciaal talent op de werkvloer.

Socialer ondernemen

Helpt u mee de wereld van speciaal talenten te verbreden en bent u benieuwd hoe u speciaal talent kunt inzetten op uw werkvloer? Neem dan contact op met Esther Rozeboom, manager Harderwijkse Uitdaging: e-mail esther@harderwijkseuitdaging.nl of tel. 06-22400955.