Hoe blijf ik uit de schulden in coronatijd?

iQOUNT Hoe blijf ik uit de schulden in coronatijd Harderwijkse Uitdaging

(Een bericht van iQOUNT adviseurs & accountants)

Voor werkgevers:

Salaris medewerkers

Wist u dat er al meer dan 100.000 bedrijven zijn aangemeld bij het UWV voor loonsteun en dat deze bedrijven samen goed zijn voor 1,7 miljoen werknemers?

Voor een compensatie van de lonen van uw medewerkers heeft de overheid de NOW-regeling bedacht, welke wordt uitgevoerd door het UWV. Waar veel ondernemers echter geen rekening mee houden binnen deze rekening, is dat het van belang is dat u uw loonsom in de maanden maart, april en mei op een gelijk niveau hebt gehouden met de loonsom in januari. Is dit niet het geval omdat er bijvoorbeeld medewerkers zijn die hun baan hebben opgezegd, of niet zijn opgeroepen, dan kan dit leiden tot een serieuze naheffing. Ga voor uzelf na of dit mogelijk aan de orde zou kunnen zijn en zet vast wat geld apart indien u een eindheffing verwacht (als dit een mogelijkheid is). De afrekening van het UWV vindt plaats binnen een periode van 24 weken na 31 mei.
Meer informatie over de NOW vindt u hier.

Salaris DGA

Wist u dat u niet volledig vrij bent in het bepalen van uw eigen salaris?

Met de NOW-regeling helpt de overheid een handje met de personeelslasten, maar hoe zit het eigenlijk met uw eigen salaris in de B.V.? Normaliter geldt er voor een DGA (directeur-grootaandeelhouder) een minimumsalaris en dus ook een minimale loonheffing die maandelijks moet worden afgedragen. Deze kan nu wel worden uitgesteld, maar van uitstel komt geen afstel. Als de coronacrisis grote gevolgen heeft voor de omzet en liquiditeit van een B.V. dan mag de DGA zichzelf tijdelijk een lager loon toekennen dan gebruikelijk, wat dus ook leidt tot een lagere loonheffing.
Meer informatie over het lagere gebruikelijk loon DGA vindt u hier.


Voor werknemers:

Vakantiedagen en vakantiegeld ten tijde van corona

Wist u dat een werkgever uw vakantiegeld niet zomaar mag uitstellen of inhouden zonder uw toestemming?

Veel werkgevers die getroffen worden door de coronacrisis overwegen in deze tijd het vakantiegeld gespreid te betalen, of de betaling wellicht gewoon een jaar over te slaan. Dit kan echter niet zomaar zonder uw toestemming. Een werkgever is wettelijk verplicht uw vakantiegeld voor 30 juni uit te betalen. Voor ondernemers is het geen makkelijke tijd, dus we willen u zeker vragen mee te denken met uw werkgever, maar wees er eerlijk over bij uw werkgever wanneer dit voor u financieel geen optie is en probeer samen tot een oplossing te komen.
Meer over vakantiedagen en vakantiegeld in de coronacrisis leest u hier.


Voor zzp’ers:

Extra omzet en toeslagen

Wist u dat uit onderzoek in 2019 is gebleken dat er in 2016 bij 460.000 huishoudens huurtoeslag is teruggevorderd en bij 320.000 kindgebonden budget is teruggevorderd?

Een hoop branches worden zwaar getroffen door de coronacrisis. Er zijn echter ook branches die in deze crisis juist extra uren maken. Denk aan ZZP’ers in de zorg, mensen die werken voor een bezorgservice als deliveroo of vuilnisophaaldiensten. Ook in deze sector kunt u echter last hebben van de coronacrisis. Resultaat (winst of verlies) is namelijk niet hetzelfde als cashflow. U kunt veel omzet draaien, maar moeite hebben facturen te innen omdat uw cliënten moeite hebben omzet te draaien. Een hoger resultaat kan er, ondanks het feit dat hier misschien geen cashflow tegenover staat, wel toe leiden dat u aan het eind van het jaar flink wat inkomstenbelasting moet betalen en wellicht uw toeslagen weer (gedeeltelijk) moet inleveren. Houdt er daarom rekening mee dat u tijdig uw toeslagen aanpast bij een hogere (of lagere) verwachte winst.
Uw toeslagen aanpassen doet u hier.


Inwoners en ondernemers gemeente Harderwijk:

Hulp nodig?

Ook de gemeente Harderwijk zelf heeft een pakket aan steunmaatregelen getroffen voor zowel haar inwoners, als ook voor de ondernemers binnen de gemeente Harderwijk.

Op initiatief van Heerlijk Harderwijk, de gemeente en de lokale ondernemers is daarnaast een Ondernemersloket Harderwijk ingericht. Een platform voor en door ondernemers in Harderwijk en Hierden, ontstaan uit een samenwerking tussen meerdere belangenorganisaties. Je vindt hier informatie over de verschillende noodmaatregelen die inmiddels zijn getroffen vanuit gemeente en overheid.

Gratis spreekuur voor ondernemers

Ziet u als ondernemer door de bomen het bos niet meer? Elke dinsdag- en donderdagmorgen hebben wij een gratis digitaal spreekuur, nu toegespitst op alle tijdelijke noodmaatregelen. Reserveren kan eenvoudig via de live chat op onze website.


iQOUNT logo