Gratis uitwasbare mondkapjes voor mensen met minimuminkomen

Gratis uitwasbare mondkapjes voor mensen met minimuminkomen

Bewoners van AZC Harderwijk zijn enthousiast aan de slag gegaan met het maken van vrolijke, uitwasbare mondkapjes voor kwetsbare inwoners van Harderwijk. De gemeente Harderwijk wil voorkomen dat mensen met een minimuminkomen het risico lopen een boete te krijgen en is enthousiast over het gezamenlijke initiatief van COA/AZC, Zorgdat en de Harderwijkse Uitdaging om de mondkapjes gratis te verstrekken.

Het dragen van een mondkapje werd sinds 30 september dringend geadviseerd, maar is vanaf 1 december verplicht. Wie die regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

“Het initiatief om de mondkapjes te maken is een mooi voorbeeld van een win-winsituatie,” zegt Bert van Putten, beleidsregisseur gemeente Harderwijk. “Iets voor de ander kunnen betekenen is altijd een krachtig instrument om zaken in gang te zetten. Door bijdragen van gulle Harderwijkers en het lokale bedrijfsleven, kunnen de AZC-bewoners flink aan de slag. Zij hebben inmiddels 250 mondkapjes gemaakt en zijn trots op hun werk. Deze mondkapjes wil iedereen namelijk wel hebben!”

Gratis aanbod vrolijke wasbare mondkapjes naaimachine en stoffen Harderwijkse Uitdaging

Naaiatelier AZC

“Onze recreatieruimte werd vanwege corona niet gebruikt en is omgebouwd tot naaiatelier”, zegt Thiemen Regelink, programmabegeleider bij COA/AZC. “Een bewoner van het AZC heeft een achtergrond in de confectie en maakte met zijn vrouw de mondkapjes die wij hier dragen. Hij is blij met de extra bijdrage die hij voor de gemeente Harderwijk kan leveren. In het naaiatelier dat hij heeft opgestart, zijn nu 7 mensen aan het werk.”

Aangesloten vanuit het Harderwijkse bedrijfsleven is Charla Dekens van Mooi Mode voor Vrouwen, een damesmodewinkel met eigen collectie grote maten. Dekens heeft noodzakelijke materialen voor het naaiatelier aangeschaft, zoals naaimachinenaalden, scharen en klossen garen. Zij heeft veel ervaring met patroontekenen, machinebeheersing en inkoop. Dekens weet hoe het is om de eindjes aan elkaar te moeten knopen, doordat haar moeder in de bijstand terechtkwam na een echtscheiding.

Gratis aanbod vrolijke wasbare mondkapjes Zorgdat Harderwijkse Uitdaging

Belangrijke bijdrage Harderwijkers

“Het is geweldig dat Harderwijkers gehoor hebben gegeven aan onze oproep,” zegt Esther Rozeboom, manager Harderwijkse Uitdaging, “en een belangrijke bijdrage hebben geleverd door spullen te geven. Het AZC is enorm geholpen met de verschillende kleurrijke stoffen, witte stof, scharen en garen, en zelfs een nieuwe naaimachine!”

Met welzijnsorganisatie Zorgdat als logistieke partner, worden de gratis wasbare mondkapjes bij verschillende stichtingen, verenigingen en andere initiatieven ter beschikking gesteld. “De eerste aanvraag voor ongeveer 500 mondkapjes gaan we zeker redden, en we gaan door met de productie voor de partijen die zich nog kunnen aanmelden”, laat Bert van Putten weten.

Werkt u als stichting, vereniging of organisatie met mensen die u graag helpt aan een gratis en duurzaam mondkapje? Stuur dan een e-mail aan Esther Rozeboom: esther@harderwijkseuitdaging.nl.