Weinig bestuurders klaar voor nieuwe wet WBTR

Weinig bestuurders klaar voor nieuwe wet WBTR Harderwijkse Uitdaging

Mogelijk financiële gevolgen door hoofdelijke aansprakelijkheid

Als bestuurder van een organisatie, vereniging of stichting kun je maar beter op de hoogte zijn van de nieuwe wet WBTR. Je kunt namelijk persoonlijk worden gedwongen om een verplichting na te komen, en dat kan grote financiële consequenties hebben.

De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) treedt in werking op 1 juli aanstaande. Het is een belangrijke wet voor bestuurders van organisaties, verenigingen en stichtingen. En toch heeft 60% van de bestuurders nog nooit van de wet gehoord.

Dat cijfer blijkt uit onderzoek van De Nederlandse Associatie (DNA) en het Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen (IVBB), dat zij in mei dit jaar onder 14.000 bestuurders uitvoerden.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Weinig bestuurders (41%) weten dat ze hoofdelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden. Dat houdt in dat zij persoonlijk kunnen worden gedwongen een verplichting na te komen, ook al zijn er eventueel nog andere schuldenaren. En de mogelijke financiële gevolgen van die aansprakelijkheid kunnen groot zijn. Je kunt je verzekeren tegen aansprakelijkheid, maar van die mogelijkheid maken erg weinig bestuurders (17%) gebruik – deels omdat ze niet weten of de afgesloten verzekering voldoet.

Hoe ga je om met de WBTR?

Van de bestuurders die bekend zijn met de WBTR, heeft nog eens 60 procent geen idee hoe ermee om te gaan. En waar kun je terecht om op tijd aan de wet te voldoen? Zeven op de tien bestuurders hebben daar geen antwoord op.

Het is duidelijk: veel besturen van organisaties, verenigingen en stichtingen zijn niet klaar voor de nieuwe wet.

Gratis webinar WBTR

Stephanie Scheiberlich quote Harderwijkse Uitdaging

Stephanie Scheiberlich

Om alle ins en outs van de wet te leren kennen, kun je op donderdagavond 24 juni aanstaande ons gratis webinar bezoeken. Notaris Stephanie Scheiberlich (Kern notarissen) praat je in één keer bij, zodat je een goede inschatting kunt maken over je taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid.

Meld je aan op onze informatie- en aanmeldpagina m.b.t. het webinar. Je ontvangt daarna een e-mail met aanvullende informatie.