‘Het kan iedereen overkomen, niet iedereen is zich daarvan bewust’

Veluwegames Liesbeth Redeker Covebo Harderwijkse Uitdaging

Op vrijdag 17 september werd in Harderwijk de 10e editie georganiseerd van de Veluwegames, een sportief evenement voor kwetsbare mensen. Dit jaar sponsorde uitzendbureau Covebo Harderwijk de lunch voor de 150 deelnemers aan het evenement. Vestigingsmanager Liesbeth Redeker en haar team staken de handen uit de mouwen door de lunchpakketten zelf uit te delen.

Redeker startte zes jaar geleden bij Covebo Harderwijk en bouwde de vestiging samen met haar collega’s uit tot wat het nu is. “We zijn een bevlogen team met passie voor mensen”, vertelt ze. “Het maakt niet uit of iemand in de productie werkt of een hogere functie heeft. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Diezelfde passie voor mensen zie ik ook bij de organisatoren van de Veluwegames en bij de Harderwijkse Uitdaging.”

De reden dat Covebo Harderwijk zijn naam graag aan de Veluwegames heeft verbonden, is tweeledig. “Ten eerste wil ik lokaal helpen het verschil te maken voor mensen die het echt moeilijk hebben”, legt Redeker uit. “Ik heb iets met mensen met een achterstand, op welke manier dan ook. Ten tweede houd ik enorm van sporten, van crossfit tot hardlopen. Ik móest dit doen. Dat de Veluwegames 10 jaar bestaan en Covebo 20 jaar, maakt het natuurlijk extra leuk. Vanwege Covebo’s jubileum doet elke vestiging iets moois voor een goed doel.”

Sterk genoeg

“Als je het achterliggende verhaal achter een situatie hoort,” laat Redeker weten, “dan komt het veel dichterbij. Mijn man werkte bij de politie in Utrecht en vertelde me eens over een verslaafde dakloze. Die man had een universitaire opleiding, maar zijn intelligentie stond hem in de weg om zijn baan te behouden. Hij was zijn vrouw kwijtgeraakt, zijn huis, alles. Het kan iedereen overkomen. Het gaat erom of je dan sterk genoeg bent om je erdoorheen te worstelen. Zie je kansen en pak je die? Als je de kracht niet hebt of geen helpende hand om je heen, dan kan het maar zo mis gaan. Niet iedereen is zich daarvan bewust.”

‘Voor deze mensen moet je je als uitzendbureau hard maken’

Deelnemers aan de Veluwegames vonden in hun lunchpakketje een visitekaartje van Covebo Harderwijk. “Voor deelnemers die graag willen werken, kunnen wij misschien iets betekenen”, verduidelijkt Redeker. “We willen iedereen een kans geven, en dat kán ook. De vraag is natuurlijk wel of onze opdrachtgevers bereid zijn om mensen met een enorme afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. Het is ons verdienmodel om mensen aan een baan te helpen, maar ik vind dat we daar best iets verder in kunnen gaan.”

Extra moeite doen

Redeker doet als maatschappelijk verantwoord ondernemer extra moeite voor mensen. “Zo was er een dame op leeftijd, die nog een paar jaar moest tot ze AOW zou krijgen. Ze had inkomen nodig. We hebben haar geholpen en ze heeft een aantal jaren via ons gewerkt. Een andere vrouw had allerlei problemen, schulden en een zieke man. Ze werd overal weggestuurd. Nu werkt ze via ons in de horeca en gaat het weer een stuk beter met haar. Voor deze mensen moet je je als uitzendbureau hard maken.”