Bedrijfsleven brengt € 25.000 bij elkaar voor energietransitie Harderwijkse basisscholen

Bedrijfsleven brengt € 25.000 bij elkaar voor energietransitie Harderwijkse basisscholen Harderwijkse Uitdaging

Foto: Judith Kranendonk

Een informele veiling, een mooie netwerkavond met bijzondere sprekers en een energiemarkt ineen. En dat alles voor een lokaal duurzaam doel. Op dinsdag 12 april werd de eerste Veiling Energietransitie Basisonderwijs Harderwijk-Hierden georganiseerd in het Bouw & Infra Park. Veilingmeester Maarten van Panhuis: “Samen en in het bijzonder dankzij Allinq maakten we het verschil, waarmee we het basisonderwijs een geweldige financiële injectie konden geven.”

De afgelopen 2 maanden hebben kinderen van 19 basisscholen in de gemeente Harderwijk enthousiast theorie- en praktijklessen over energietransitie gevolgd, een initiatief van stichting Kinderen voor Duurzaamheid. Deze lessen leverden bijzondere werkstukken en ideeën op, die tijdens de veiling als kavels onder de hamer kwamen.

Door een bod te doen op de kavels ondersteunde het Harderwijkse bedrijfsleven de deelnemende basisscholen, die het geld gaan gebruiken om te investeren in duurzame materialen, zonnepanelen, luchtverversers, activiteiten en andere mogelijkheden om energiezuiniger te worden. De veiling bracht in eerste instantie 9.100 euro op, maar telecombedrijf Allinq zorgde voor de klapper van de avond door dit bedrag naar 15.000 euro te verhogen. De donaties van CAI Harderwijk en KPN, beide 5.000 euro, brachten het totaal op 25.000 euro.

Kritisch en creatief

Wim Beukers, CEO van Allinq, opende de veilingavond samen met kinderburgemeester Lana al-Hussein. “Het is belangrijk dat kinderen accepteren dat dingen niet altijd blijven zoals ze zijn”, liet hij weten. “De coronacrisis leverde bijvoorbeeld een enorme CO2-besparing op. Kinderen zijn kritisch en creatief, kijken oprecht naar de wereld en verwonderen zich over hoe dingen gaan en welke mogelijkheden er zijn. Het bewerkstelligen van die mogelijkheden is waar volwassenen het van hen overnemen. De connectie tussen kinderen en volwassenen is daarom heel belangrijk. Om die reden deden wij onze financiële geste aan het einde van de veiling.”

Werkstukken en ideeën

Maarten van Panhuis, eigenaar van HR-dienstverlener MPeople, was enthousiast in zijn rol van veilingmeester: “De werkstukken en ideeën die geveild werden, bestonden voornamelijk uit creatief gebouwde maquettes die duurzame huizen en praktische oplossingen rond minder uitstoot van werk en verkeer weergaven.” Dit werd mogelijk gemaakt door Techlab (Morgen College) en Technasium (RSG Slingerbos-Levant), die workshops aanboden. Tevens volgde het basisonderwijs gastlessen van leerlingen van CCNV en Landstede Opleidingen Onderwijs & Opvoeding. “Het project is dan ook een mooi voorbeeld van hoe we gezamenlijk de uitdagingen rondom verduurzaming energietransitie dichter bij de jeugd kunnen brengen”, aldus Van Panhuis.

Duurzame sportschool

Joost Fraanje, zowel directeur van Broekhuis Volvo en Ford als voorzitter van de Harderwijkse Uitdaging, maakte bekend dat het idee van basisschool De Rank op 2 juni aanstaande mag meedoen aan de Veluwse Innovatieprijs. De kinderen hadden een duurzame oplossing bedacht voor sportscholen, waarbij sporters door hun beweging energie genereren waarmee de apparaten in de sportschool aangedreven kunnen worden. Bovendien deden de kinderen een directe oproep aan het bedrijfsleven om te kijken of hun idee in de praktijk uitgevoerd kan worden. Fraanje: “Kinderen zijn de nieuwe denkers en innoveren uit puurheid, zonder drive om geld te verdienen.”

Succesvolle telecominzamelactie

KPN en CAI Harderwijk organiseerden onlangs een telecominzamelactie met Kinderen voor Duurzaamheid. Arjan Spiering, information security manager bij KPN: “Er liggen veel oude en ongebruikte telecomapparaten bij mensen thuis. Hoe mooi is het als we deze items hergebruiken en waar mogelijk recyclen. We hebben via inzamelboxen op de scholen talloze routers, digitale tv-kastjes, mobiele telefoons en kabeltjes ontvangen, die een nieuw leven krijgen.” Als dank voor de inzameling door de leerlingen, schonken beide bedrijven 5.000 euro aan de scholen.

Samen maken we het verschil

Martijn Mast, voorzitter Kinderen voor Duurzaamheid: “Het concept van dit project ontstond al in 2017 als gevolg van het basisschoolproject Leuk Ontdekkend Leren in Hierden. Het huttendorp dat toen gebouwd werd, was een samenwerking tussen de school, gemeente, de ouders, voortgezet onderwijs en lokale ondernemers. Het halve dorp was er uiteindelijk bij betrokken en doordat iedereen zijn steentje bijdroeg, kon het project enorm groeien. Hetzelfde geldt voor het project Energietransitie: samen maken we het verschil.”

Verbinding met het bedrijfsleven

Eind 2021 nam manager Esther Rozeboom van stichting de Harderwijkse Uitdaging de uitdaging aan om het bedrijfsleven aan te laten sluiten bij het basisschoolproject via zogeheten matches. Direct verbonden Allinq en MPeople hun naam aan het project, respectievelijk in de rol van gastheer van de veiling en veilingmeester. Ook volgden matches met Bedrijvenkring Harderwijk, Blijsie Audiovisueel en de Veluwse Innovatieprijs.