‘Andere mensen helpen zit in mijn bloed en geeft mij een boost’

Willemieke Aikema Harderwijkse Uitdaging

Een interview met Willemieke Aikema, algemeen coördinator bij Stichting Present, over bruggen slaan en iets voor een ander doen.

Stichting Present is een vrijwilligersorganisatie die een brug wil slaan tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Present wil in Harderwijk een beweging op gang brengen waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien.

Present is effectief in het verbinden van informele en formele zorg. De inzet van een groep vrijwilligers van Present versterkt de professionele hulpverlening en draagt bij aan de ontwikkeling van de hulpvrager. Daarnaast sluit de methode naadloos aan bij de moderne vrijwilliger die zich graag op projectbasis wil inzetten.


Interview: Marry van Koot


M: Hoe ben je bij Stichting Present verzeild geraakt?
W:
Ik doe graag iets voor een ander. Ik wil een brug slaan en een verbindende schakel zijn. Ik wist in het begin niet precies hoe ik dit moest aanpakken, en na wat zoekwerk las ik over Stichting Present. De missie en visie van de stichting spraken mij aan en ik ben toen binnen de gemeente Harderwijk gaan informeren of en wat er op dit gebied te doen was.

M: Was er al een afdeling van Present in Harderwijk?
W: Nee, de afdeling is ontstaan vanuit plaatselijk particulier initiatief. Tijdens mijn zoektocht kwam ik in aanraking met andere mensen die hetzelfde gedachtegoed hadden. Samen zijn we gaan onderzoeken of in Harderwijk ook behoefte aan een dergelijk gedachtegoed was en of hier voldoende sociaal en financieel draagvlak voor was. Na grondig onderzoek met onder andere de gemeente en Zorgdat hebben we de stichting ongeveer 12 jaar geleden opgericht. Inmiddels ben ik alweer 11 jaar actief betrokken als projectcoördinator.

M: Hoe sla je bruggen en hoe wordt het vanzelfsprekend om naar elkaar om te zien?
W: Wij werken vraaggericht met groepen vrijwilligers. Soms 2 groepen, maar het kunnen er ook wel 8 zijn. Zodra wij een aanvraag krijgen voor een klus of project, dan plaatsen we een oproep aan onze vrijwilligers en bij de organisatie die de aanvraag heeft ingediend. Dan steken we als groep de handen uit de mouwen. Als vrijwilliger ervaar je hoe leuk het is om in groepsverband iets voor een ander te doen. Tijdens een klus zie je bijna altijd een samenhorigheid in de groep optreden. Dit werkt zeer stimulerend en enthousiasmerend, maar hierdoor ga je ook anders kijken en door anders te kijken leer je vanzelfsprekend om ook meer naar een ander om te zien en eerder signalen te herkennen. En als de klus geklaard is hebben we iemand heel erg blij gemaakt!

M: In feite dus ‘de burger voor de burger’?
W: Dat is wel onze doelstelling. In de ideale wereld zou onze stichting niet nodig zijn. Maar ja, we leven niet in een ideale wereld. Vrijwilliger zijn bij ons heeft een heel vrijblijvend karakter. Dit komt ook doordat wij vrijwilligers werven bij de organisatie die onze hulp inroept. Je kunt dus eenmalig iets doen voor een ander zonder een wekelijkse of maandelijkse verplichting aan te gaan. Dit sluit ook beter aan bij de drukke levensstijl van de tijd waarin we leven. Wel hebben we onze eigen flexgroep, die we inzetten bij een spoedklus.

Willemieke Aikema collega Harderwijkse Uitdaging

M: Kan iedere particulier een beroep op jullie doen?
W: Nee, wij werken alleen vraaggericht vanuit sociale en maatschappelijke organisaties. Dit om de voortgang te waarborgen van hulpverlening vanuit de organisatie die het verzoek bij ons heeft ingediend. Wij kunnen bijvoorbeeld van UWOON een verzoek krijgen om de tuin van een van hun cliënten winterklaar te maken, omdat diegene dit zelf niet kan door medische problemen. Of een verzoek vanuit Stimenz of de kerkenraad om een kamertje te schilderen of gewoon eens een sociaal bezoekje af te leggen. De aanvragen worden gedaan voor mensen die geen sociaal netwerk, onvoldoende financiën of gezondheidsproblemen hebben en/of niet zelfredzaam zijn. Wel moeten deze mensen zelf zorgen voor het materiaal.

M: Wat zou jij willen veranderen in de organisatie?
W: Niets. Het loopt allemaal prima. We hebben een goede samenwerking met het bestuur en een hele fijne werkplek bij Zorgdat. Daarnaast heb ik 2 fijne collega’s, Annemieke en Bianca. Ik hoop wel dat we na corona weer meer groepen vrijwilligers krijgen.

M: Waar word je gelukkig van?
W: Andere mensen helpen zit in mijn bloed en geeft mij een boost. Vrijwilligerswerk past gewoon bij mij en met mijn kwaliteiten komt er in deze functie veel samen.

M: Heb jij recentelijk nog iemand gelukkig gemaakt?
W: Grappig dat je dat vraagt. Wij zijn onlangs op vakantie geweest naar Egypte. De barbier van mijn zoon, die ook naar Egypte wil, vroeg of ik hem wilde helpen bij het invullen van alle papieren rompslomp die erbij hoort. Het eerste dat mijn zoon riep was: ”Hé, mama gaat weer helemaal los”. En de barbier was erg blij met mijn hulp, want alleen was hij er niet uitgekomen.

M: Hoe blijf je op de hoogte van wat er speelt in de samenleving?
W: De koffiepauzes op het werk zijn erg belangrijk. Dan hoor je zo veel ervaringen van collega’s en wat er speelt, zeker ook omdat we een werkplek bij Zorgdat hebben en zij een zeer uitgebreid netwerk hebben.

M: Waar loop je tegenaan of wat gaat goed?
W: Voor zover loopt alles goed. Ik ben gelukkig in mijn werk en met mijn privéleven met mijn drie puberzoons. Waar ik wel naar uitzie, is dat alles na de coronamaatregelen weer normaal wordt. Dat we weer met z’n allen op kantoor zitten en nieuwe vrijwilligersgroepen hebben. Gewoon weer ‘Present’ kunnen zijn.

M: Hoe zie jij je rol binnen de organisatie? Als doener, matchmaker of doorverwijzer?
W: Soms zie ik mezelf als een doener, dan weer als matchmaker. Maar in mijn functie ben ik, denk ik, een echte ‘bruggenbouwer’.

M: Waar ben je trots op?
W: Ik ben supertrots op het MDT-traject. Dat staat voor Maatschappelijke Diensttijd voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar en is een project dat jongeren hun eigen talenten laat ontdekken. In april 2021 zijn we gestart met een verkort traject, gevolgd door een regulier traject in de zomer, in samenwerking met het CCNV (red. Christelijk College Nassau-Veluwe). En binnenkort starten we een tweede traject met het CCNV. Een regulier traject duurt 6 maanden, of 80 uur. In december 2021 zijn we tevens gestart met een regulier traject in samenwerking met Youth United uit Harderwijk. MDT is een ontdekkingsreis naar de beste versie van jezelf. Een kans om je talenten te ontdekken, nieuwe dingen te leren, je te ontwikkelen en van betekenis te zijn voor een ander. Via MDT leren deelnemers al vroeg inzien hoe betekenisvol en leerzaam vrijwilligerswerk kan zijn.

M: Heb jij een quote of lijfspreuk?
W: Daar heb ik nooit zo over nagedacht, maar ik las er laatst een van Loesje die ik probeer toe te passen op mezelf: ‘zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn’.