Marry van Koot redactie online magazine Harderwijkse Uitdaging

Marry van Koot is redactielid van de online magazines van de Harderwijkse Uitdaging. Ze was ruim 13 jaar het gezicht van Westerbeek Schuldhulpverlening in Harderwijk. Ze kent de kenmerken en gevolgen van stille armoede maar al te goed. Sinds 30 april 2020 is ze met pensioen, maar in haar hart blijft ze altijd een schuldhulpverlener.

Iedereen zei, nadat ik mijn pensioengerechtigde leeftijd had behaald: “Oh, jij gaat nog wel vrijwilligerswerk doen”. Eerlijk gezegd had ik daar geen trek in! Ik vond dat ik genoeg gedaan had en er te weinig werd geluisterd naar mensen van 'de werkvloer'. De managers weten het altijd beter, zonder ooit met hun 'poten in de klei' te hebben gestaan. Want, zo was het weerwoord, 'dat hoeven wij ook niet, om te weten hoe het werkt'. Nou, de praktijk wijst uit dat dat niet zo werkt!

Eerlijk toegegeven, Harderwijk is hierin innovatiever dan meerdere gemeenten en staat open voor nieuwe ideeën. Daarom lijkt de Harderwijkse Uitdaging voor mij dan ook een leuke uitdaging, om nog iets te bereiken/betekenen voor mensen met een kleine portemonnee of geestelijke armoede. Want wat is armoede? Financieel, geestelijk?

"Armoede is geen schande, maar de maatschappij die erbij staat en wegkijkt, dat is schande!"

Alles willen hebben en alles moet kunnen, omdat je vindt daar recht op te hebben? Geen fatsoenlijke maaltijd voor jezelf en de kinderen op tafel kunnen zetten? Geestelijke armoede omdat je, door omstandigheden, niemand meer hebt waarmee je kunt praten? Geen sociale contacten meer, ben je eenzaam? Het is zo belangrijk dat we naar elkaar omkijken en afstand nemen van de 'ik-wereld'.

Bij de Harderwijkse Uitdaging hoop ik mijn uitdaging te vinden om niet weg te kijken van armoede, maar het voor sommigen te kunnen ledigen, al is het maar op kleine schaal. Dit vraagt support en medewerking van alle inwoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven en gemeente.