‘Ik zie het dagelijks als een mooie uitdaging om mensen in hun kracht te zetten’

Carla Venema Zorgdat Harderwijkse Uitdaging

Een interview met Carla Venema, directeur van Zorgdat, die de kracht van een vrijwilligersorganisatie uitlegt.

De brede welzijnsorganisatie Zorgdat verbindt organisaties en mensen in Harderwijk en Hierden. Samen met 400 vrijwilligers dragen ze bij aan het welzijn van mensen. Lukt het je (even) niet op eigen kracht? Dan biedt Zorgdat je een steuntje in de rug. Van de allerjongsten en hun ouders (Samenspel: spelenderwijs leren met je kind van 9 maanden tot 2 jaar oud) tot ouderen (ouderenadvies en mantelzorgwaardering). Van cursussen en (sport)activiteiten tot huisbezoek en praktische hulp. Of het nu gaat om gezondheid, financiën, relaties, wonen of werk.

Zorgdat is zo breed georiënteerd dat het te veel ruimte zou kosten om alles hier weer te geven. Bezoek daarom de website om te zien waarin Zorgdat jou kan ondersteunen, of waarin jij Zorgdat kunt ondersteunen. Zorgdat maakt het verschil voor mensen in Harderwijk en Hierden.


Interview: Marry van Koot


M: Jij bent een van de langstzittenden van de oude garde, denk ik?
C: Ja, zo langzamerhand ben ik wel een dinosaurus haha. Ik heb nog regelmatig contact met Bert van Putten, maar verder zou ik niet weten wie langer zit. Voorlopig ben ik ook nog niet van plan om op te stappen. Ik vind het allemaal nog veel te leuk, dus maak je geen zorgen.

M: De missie van Zorgdat is erg breed. Waarom is er gekozen voor zo’n breed speelvlak?
C: Zorgdat als organisatie, en ik als directeur, vinden het belangrijk dat écht iedereen mee kan doen aan de samenleving. Iedereen heeft krachten, talenten en kan van betekenis zijn, zolang je dat maar zelf wilt en kunt zien. Dus dan kun je je niet focussen op één enkele doelgroep, want dit vergt een veel bredere sociale aanpak. Daarin stemmen we af op de vraag en behoefte van verschillende doelgroepen, van jong tot oud. Wij zijn dan ook een vrijwilligersorganisatie met enorm veel vrijwilligers, allemaal met hun eigen professie en kwaliteiten.

M: Kun je met zo’n breed speelvlak nog wel alle doelgroepen op verantwoorde manier bedienen?
C: Maatwerk is bij ons het toverwoord. Met zo’n 40 professionals en bijna 400 vrijwilligers proberen wij altijd een passende oplossing voor de vraag te vinden. Waar wordt die persoon gelukkig van? Dat is waar we naar kijken. Wat heeft diegene nodig en hoe kunnen wij bijdragen. Omdat we een vrijwilligersorganisatie zijn, hebben wij meer vrije speelruimte dan een commerciële organisatie. Dit biedt ons de mogelijkheid om meer tijd en aandacht te investeren in langdurig contact. Wij kunnen breder kijken dan onze eigen organisatie, acteren samen en vanuit het netwerk.

M: Het Beleidsplan Bestaanszekerheid 2021-2024 heeft als visie één gezin, één plan, één regisseur. Hierin is onder andere een grote rol weggelegd voor Zorgdat. Is er volgens jou nog iets nodig om invulling te kunnen geven aan deze rol?
C: Als vrijwilligersorganisatie vervullen wij nagenoeg nooit de regisseursrol, maar zijn we juist een voorliggende voorziening. Dit maakt ons heel laagdrempelig. We staan dicht bij de maatschappij en er is geen indicatie nodig voor hulp van Zorgdat. We hebben veelal een signalerende functie. Deze signalen spelen wij door naar andere betrokken organisaties. De vertrouwensband met het professionele netwerk is dus van groot belang en daarom ben ik groot voorstander van plenaire overleggen. Elkaar fysiek ontmoeten, na afloop een praatje maken en zo de binding versterken.

M: Cruciaal voor een effectieve uitvoering is de samenwerking met ketenpartners in het sociaal domein. Loopt dit goed, of valt er nog meer rendement te halen uit die samenwerking?
C: Samenwerken is in Harderwijk tot kunst verheven als je het mij vraagt! Dit loopt in principe goed, op een sporadische organisatorische hobbel na. Voor wie doe je wat? Kleuren we binnen of buiten de lijntjes? Financiën zouden daarin niet altijd leidend moeten zijn.

M: Hoe trots ben je op Zorgdat?
C: Ik ben ontzettend trots op onze organisatie! Er werkt een mooie groep mensen, allemaal vanuit hun passie. Dat is ook juist zo kenmerkend voor Zorgdat.

M: Wat is jouw drive voor het sociale werk?
C: Ik zie het dagelijks als een mooie uitdaging om mensen in hun kracht te zetten. Harderwijk is een heerlijke plaats om in en voor te werken. Het is een ambitieuze gemeente en dat past goed bij mij.

M: Hoe zie jij je rol binnen de organisatie: als doener of matchmaker/doorverwijzer?
C: Mijn rol is erg breed en gevarieerd, dat maakt het ook zo leuk. Soms faciliterend, bijvoorbeeld in het aanvragen van subsidies om het werk voort te kunnen zetten. Als netwerker ben ik veel in contact met interne en externe partijen. Ik ben zeker ook een visionair in het richting geven aan de toekomst. Daarnaast vind ik het mooi om mensen te verbinden en te motiveren. Een manusje van alles dus eigenlijk. Daarom vind ik het werk dat ik doe ook zo boeiend.

M: Hoe belangrijk zijn de koffiemomentjes voor je?
C: Ik vind het heel belangrijk om verbinding te leggen met medewerkers. Maar ook van mooie contactmomenten met vrijwilligers en wandelgangpraatjes kan ik veel leren. Heel eerlijk gezegd geniet en leer ik meer van de gesprekken met medewerkers en vrijwilligers, dan van beleidsoverleggen. Zij zijn tenslotte onze ogen en oren in de samenleving en weten als geen ander wat er speelt.

M: Waar word je vrolijk van?

C: Ik word blij van een moeilijke klus die toch ineens geklaard is. Of een probleem dat zomaar opgelost kan worden. Leuke gesprekken en ‘hoera’-momenten van de medewerkers of vrijwilligers, daar word ik heel erg vrolijk van.

M: Heb je recentelijk nog iemand blij gemaakt?
C: Jazeker, mijn buurvrouw en ook meteen mezelf! Ik woon in een fijne buurt waar de buren nog echt zorgdragen voor elkaar. Het geeft mij veel voldoening om iets voor een ander te kunnen doen. Laatst heb ik geschilderd bij haar, dus zij blij en ik blij! Onlangs ontmoette ik een geweldige vrouw tijdens een lunch van Krachtig Kleurrijk Harderwijk met vluchtelingenwerk. Zo’n warm persoon die je thuis wel op de koffie wilt hebben. Ik besloot haar aan te melden voor onze Geluksroute en gaf haar een koffiebon. Die wilde ze meteen weggeven aan een ander, maar na aandringen heeft ze hem toch voor zichzelf gebruikt. Ze is samen met haar taalmaatje een kopje koffie gaan drinken en genoot er enorm van. Zo zie je maar dat een klein gebaar zo’n mooie uitwerking kan hebben.

M: Kan er volgens jou nog iets veranderen in de samenwerking in Harderwijk?
C: Harderwijk heeft, zoals ik al aangaf, samenwerking tot kunst verheven. Dit betekent niet dat we niet moeten blijven doorontwikkelen. Het is belangrijk altijd open te staan voor verandering en, net als de samenleving, in beweging te blijven.

M: Kunnen maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven elkaar versterken?
C: Jazeker. Het bedrijfsleven, met name de HRM’s (human resource managers, red.), kunnen nog veel leren van maatschappelijke organisaties. Andersom kunnen maatschappelijke organisaties leren om commerciëler te kijken en te ontwikkelen in marketing, communicatie en profilering. Ik denk dat hier nog een wereld te winnen valt.

M: Heb jij een quote of lijfspreuk?
C: ‘Mouwen opstropen en aan het werk’ is een uitspraak van Theresa May die erg goed bij mij past. Daarnaast vind ik deze erg mooi: ‘kijk naar jezelf met zachte ogen’.